Zdravo slanim pasuljem u susret zimi na Vlašiću - PANONIJA SO
Prestižno priznanje za Bom trade
03/18/2021
PANONIJA SO SPONZOR 5. MANIFESTACIJE „MANIĆ – TISA 63“
03/18/2021
U Novom Sadu snega još uvek nema, ali smo ga pronašli u susednoj Bosni i Hercegovini, na planini Vlašić. Tamo smo podržali gastro takmičenje “Grahijada” koje se održava, drugu godinu zaredom, povodom otvaranja nove zimske turističke sezone. U kuvanju graha, odnosno pasulja, takmičilo se 11 ekipa, a turistička zajednica Srednjobosanskog kantona potrudila se da obezbedi sve uslove za takmičenje, druženje i dobar provod u zimskoj idili ove bosanske planine.

Tajni recept za najbolji pasulj, nismo uspeli da dobijemo, ali su nam takmičari otkrili da Panonija so daje zdravo slan ukus njihovim specijalitetima. Dok se pasulj krčkao, smeha i šale nije nedostajalo. Žiri, u kom je bio i predstavnik Panonija soli na tržištu BiH Marko Vasić, je imao poprilično težak zadatak. Posle dugog razmatranja i proveravanja ukusa, prvo mesto pripralo je ekipi “Gradske službe spasavanja” iz Travnika, dok se iza njih našao tim “Ski centar Busovaca”. Treće mesto zauzela je ekipa “Aparthotel Amna Vlašić”.

U zimskom periodu i pri niskim temperaturama, neophodna je zdrava i energetski bogata ishrana, kako biste se sačuvali od prehlada. Pasulj je odličan izbor u hladnim danima, dva do tri puta nedeljno, jer je spoj minerala, vitamina, složenih ugljenih hidrata, kao i proteina. Pripada mahunarkama koje imaju veliku nutritivnu vrednost. S pravom se naziva i “biljno meso”, jer osim cistina i metionina, sadrži sve ostale aminokiseline.

Do nekog sledećeg, zdravo slanog susreta!