PANONIJA SO SPONZOR 5. MANIFESTACIJE „MANIĆ - TISA 63“ - PANONIJA SO
Zdravo slanim pasuljem u susret zimi na Vlašiću
03/18/2021
ZDRAVLJE IZ DUBINA MEDITERANA
03/19/2021
Vikend, koji je iza nas, proveli smo na obali Tise, kod Novog Bečeja, kako bismo podržali jedinstvenu manifestacuju u regionu, „Manić-Tisa 63“. Zimski ribolov sa banatske strane, a tradicionalni vojvođanski svinjokolj sa bačke, okupili su pecaroše, majstore u pripremanju specijaliteta od svinjskog mesa, kao i sve ljubitelje prirode i zime.

Sunčano subotnje jutro bilo je rezervisano za pripremu svinjokoljskih specijaliteta u starinskom seoskom ambijentu. Gosti i takmičari su imali priliku da u akciji „Uradi sam“, pod budnim okom majstora, pripreme svoj doručak. Najpopularniji su bili ražnjići, koje su pripemali na logorskoj vatri, a kako je dan odmicao na red su stizale i zdravo slane poslastice poput „vulkan“ čvaraka, svinjskog paprikaša i kobasica iz Slovačke.

Poslepodne su se zabacile udice i počelo je takmičenje u pecanju manića. Iako je zima doba godine kada se štapovi i pecaroški pribor odlažu, zahvaljujući maniću koji nastanjuje ovu reku, strastveni ribolovci imali su priliku da zaokruže ribolovačku sezonu. Manić je riba iz porodice bakalara, koja je migracijom došla iz Severnog ledenog mora i nastanila naše vode i upravo on izdvaja ovu manifestaciju od drugih.

Prvo mesto u pecanju osvojio je Đoko Grabež iz Crvenke, koji je upecao čak tri primerka tiskog bakalara. Ljubini Petrović iz Obrenovca je pripalo drugo mesto, ali i nagrada za najveći upecani primerak manića. Na trećem mestu našao se Atila Varga iz Temerina.

Kada se udruže boravak u prirodi na čistom i svežem vazduhu, pozitivna energija i zdravo slana domaća hrana, otvaranje zdravijeg poglavlja Vašeg života je zagarantovano. Verujte nam na reč!

Do nekog sledećeg, zdravo slanog susreta!