ZDRAVLJE IZ DUBINA MEDITERANA - PANONIJA SO
PANONIJA SO SPONZOR 5. MANIFESTACIJE „MANIĆ – TISA 63“
03/18/2021
Panonija so na Prvoj varjači Laćarka: Zasolili smo na nezvaničnom svetskom prvenstvu u kuvanju gulaša!
Panonija so na Prvoj varjači Laćarka: Zasolili smo na nezvaničnom svetskom prvenstvu u kuvanju gulaša!
08/26/2021
So kao osnovna životna namirnica u život čoveka ušla je pre oko 10.000 godina i od tada je neizostavni i nezamenljivi sastojak zaslužan za opstanak ljudske vrste. Savremena nauka ustanovila koji je pravilan i ravnomera unos soli bitan za zdravlje čoveka. Čovek u 21. veku ima na raspolaganju veliki izbor najrazličitijih vrsta soli dostupnih na tržištu. U toliko velikom izboru, postavlja se pitanje - koje su dobrobiti tog izbora koji nam se nudi?
Na tržištu je najdostupnija morska so i njen kontinentalni pandan kamena so. Najočiglednija razlika između ove dve vrste soli svakako je njihovo poreklo. Morska so se izvlači iz morske vode, dok se kamena so dobija ekspolacijom rude kamene soli iz podzemnih rudnika.
Ono šta je za svakog korisnika najbitnije da zna jeste koja od ove dve vrste soli donosi najviše benefita za naše zdravlje. Morska so, uz natrijum hlorid, sadrži preko osamdeset različitih elemenata poput kalijuma, magnezijuma i mangana, koja čini čuda za naše zdravlje, kožu i kosu. Svi smo svesni koliko boravak na moru utiče pozitivno na naše zdravlje, zašto onda te iste efekte ne bismo postigli i u sopstvenoj kući.

Kamena so, ili kako je kod nas poznatija samo kao kuhinjska so, prolazi komplikovan proces obrade, tokom kojeg joj se često dodaju minerali i elementi koji joj prirodno nedostaju, poput joda, neophodnog za pravilan rad štitaste žlezde.

Morska so prirodno je bogata svim neophodnim mineralima i na svom putu od mediteranskih prostranstava do naših kuća ne prolazi složene procese prerade i dorade. Kao prirodan izvor minerala i krucijalnih elemenata za naše zdravlje, redovna i uravnotežena primena morske soli u svakodnevnoj ishrani može pozitivno uticati na kardiovaskularni sistem, pravilan rad srca, štitaste žlezde, korekciju šećera u krvi, ali i na nivo holestereola u krvi. Više od 20% natrijuma u našem organizmu čuva se u kostima koje se, usled nedostatka minerala u krvi, oštećuju. Redovnom upotrebom morske soli u ishrani može se smanjiti rizik i ublažiti posledice osteoporoze.
Takođe, pored velikog pozitivnog uticaja na rad unutrašnjih organa, morska so pomaže da naša kosa i koža budu zdraviji i čistiji. Kalcijum, kojim je morska so bogata, pomaže u čišćenju pora na koži, a redovna primena morske soli u pranju kose pomaže u smanjenju povećanog zamašćivanja kose. Kupke obogaćene morskom soli su i savršena antistres terapija na kraju napornog dan,a koja će učiniti prava mala čuda za vašu kožu i kosu. Osobe koje pate od hronične upale sinisa takođe znaju koliko morska so pomaže u smanjenju akutnih i hroničnih upala sinusa. Redovna inhalacija vodom u koju je dodata morska so može svima pomoći i olakšati simptome zapaljenja sinusa i zapušenog nosa.

Kao i svaka druga namirnica, i so u prevelikim količinama predstavlja opasnost po zdravlje. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da odrasla osoba ne bi trebalo da unosi više od pet grama soli dnevno, raspoređeno kroz sve obroke i napitke u toku dana. Na štetne efekte prevelikog unosa soli u organizam uticaj ima i sastav te soli i njeno poreklo.

Pravilna i uravnotežena mineralizacija organizima, koja dolazi sa redovnom i pravilnom primenom morske soli, pozitivno će uticati na vaš ukupni imunitet, koncentraciju, rad organa i zdrav izgled vaše kose i kože.

Kako bi ste sebi, svojoj porodici i prijateljima omogućili najzdrvije moguće obroke i užitke, ubacite u svakodnevnu rutinu primenu morske soli i započnite novo zdravije poglavlje u svom životu.