“PANONIJA SO” JE PRAVI IZBOR U ISHRANI: Zamenite običnu so morskom. Evo i zašto! - PANONIJA SO
KAD LEPI BRKA ZASOLI: Saznajte koju so koristi naš popularni TV kuvar!
10/19/2021
SAVET OD LEPOG BRKE IZ PRVE RUKE: Slani kolač? Da, naravno!
11/12/2021

“PANONIJA SO” JE PRAVI IZBOR U ISHRANI: Zamenite običnu so morskom. Evo i zašto!

Jedna od stvari koja nas ljude razlikuje od svih drugih bića na planeti jeste - način na koji se hranimo. Zapravo, može se reći da je uspon ljudi kao vrste i počeo onda kada su naši pra-preci shvatili da usoljavanje i termička obrada sirovih namirnica iz prirode, ne samo da smanjuje broj trovanja, poboljšava ukus hrane i podiže joj nutritivnu vrednost, već i da se na taj način otvara mogućnost za pravljenje rezervi za one dane kada nije lako doći do svih potrebnih sastojaka.

Bez soli nema života

Iako su naši stari sve ovo znali isključivo iz iskustva, savremena nauka je i dokazala da bez soli nema ni života. A posebno je za zdravu ishranu važna morska so, koja ne samo da je bogata natrijum-hloridom, već i drugim korisnim elementima i njihovim jedinjenjima, poput magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, joda.

Put soli

Nastankom prvih civilizacija morska so, a naročito ona iz dubina Mediterana, do te mere je dobila na ceni, da su se zbog nje gradili “putevi soli” So je postala neizbežan deo narodnih običaja i religijskih rituala, a zbog pristupa mediteranskoj morskoj soli vodili su se i brojni ratovi. Stari Rimljani i Grci su do te mere vrednovali morsku so, da su je čak koristili i kao sredstvo plaćanja.

Mediteran u kuhinji

I dan danas, smatra se da mediteranska morska so, iako nije skupa, predstavlja jedan od najkvalitetnijih začina kojim bi trebalo da raspolaže svaka kuhinja, a vrhunski svetski i domaći kuvari, među kojima je i legendarni Lepi Brka, tvrde da će upravo ovakva so dati posebnu notu svakom jelu, jer ima znatno bolji ukus i finiju teksturu od kamene soli koja se tradicionalno koristila u zemljama koje nemaju more.

Panonija so – morska so proizvedena kod nas

No, uprkos tome što Srbija nema more, to ne znači da naša zemlja nema svoju morsku so. Štaviše, ne samo da u Novom Sadu već nekoliko godina postoji fabrika za preradu i proizvodnju morske soli Panonija So, već je u pitanju regionalni lider u proizvodnji soli, koji svoje proizvode izvozi širom Evrope, čak i u neke od zemalja samog Mediterana!

Svake godine, u pogonima fabrike Panonija So preradi se, prečisti i upakuje nekoliko desetina hiljada tona mediteranske morske soli, koja do nas stiže iz Tunisa, Egipta, kao sa ostrva Sicilija i Sardinija u Italiji.

Zrnce koje život znači

Da bi do polica najvećih lanaca marketa i samim time i do naših trpeza, stigla mediteranska so najvišeg kvaliteta, u Panonija So fabrici svako zrnce soli prolazi kroz strogu kontrolu, a čitav proces se obavlja pomoću tehnološki najsavremenijih, automatizovanih mašina.

Što se tiče portfolija brenda Panonija So, na tržištu je moguće pronaći tri kategorije proizvoda. Pored sitne i krupne morske soli namenjene za ljudsku ishranu, tu su i morska so za ishranu živortinja, ali i ona industrijska, kojom se posipaju putevi tokom svake snežne sezone.

Ukoliko je morska so i Vaš izbor za zdraviju i ukusniju ishranu – Panonija so potražite u marketima Univerexport, DIS i Mercator.