Da li znate da Srbija ima fabriku MORSKE SOLI? Upoznajte Panonija so! - PANONIJA SO
Panonskog mora više nema, ali Panonija so je tu da ostane!
09/08/2021
Zdravlje na usta ulazi: Mediteran svakog dana može biti i na vašoj trpezi
10/09/2021

Da li znate da Srbija ima fabriku MORSKE SOLI? Upoznajte Panonija so!

Svi znamo da se nekada davno na prostoru Vojvodine prostiralo Panonsko more, koje je svojim nestankom ostavilo veliku, plodnu ravnicu, koju mnogi nazivaju “žitnicom Evrope”. Međutim, iako mora u Vojvodini na žalost više nema - kvalitetne morske soli, toliko blagotvorne za naš organizam, i te kako ima!

Pre 12 godina, u Novom Sadu osnovana je kompanija Bom Trade, čija primarna delatnost je bila distribucija soli za posipanje puteva tokom zimske sezone. Zahvaljujući dobro promišljenom poslovanju, kompanija se vrlo brzo profilisala u jednog od lidera u ovoj oblasti, kako u Srbiji, tako i regionu.

- Kroz postojeći biznis, stičući nova iskustva i znanja, uvideli smo da postoji veliki potencijal što se tiče tržišta morske soli u Srbiji. Iako se na našem geografskom podneblju vekovima tradicionalno koristila isključivo kamena so, ljudi su vremenom uvideli blagodeti morske soli, koja ima široku primenu u svakodnevnom životu – otkriva nam Marko Miljković, direktor marketinga kompanije Bom Trade.

Pored natrijum-hlorida, morska so u sebi sadrži i preko 80 hemijskih elemenata, poput kalijuma, magnezijuma, mangana, koji imaju višestruko pozitivno dejstvo na naše telo.

- Trend sve veće konzumacije morske soli u ishrani, koji je u svetu sveprisutan, polako osvaja i Srbiju. Takođe, zbog svojih zdravih elemenata, morska so se sve više koristi i u ishrani domaćih životinja, kao sastavni deo mešavina za stočnu hranu – napominje Miljković.

I tako je, 2015. godine, u Novom Sadu otvorena Panonija So, prva fabrika za preradu i proizvodnju morske soli u Srbiji, pa danas morska so poreklom iz južnih zemalja Mediterana, Tunisa i Egipta, kao i sa Italijanskih ostrva Sicilije i Sardinije - na naše trpeze stiže pravo iz Novog Sada.

U asortimanu fabrike Panonija So postoje tri kategorije proizvoda: so za ishranu životinja, industrijska so, kao i sitna i krupna so za ljudsku ishranu. Kada je u pitanju proces prerade soli, naročito one za ljudsku ishranu, važno je napomenuti da svako zrnce prolazi strogu kontrolu.

- So prvo prolazi kroz sistem pranja - gde se otklanjaju sve nečistoće. Nakon toga ide kroz sistem sušenja, a potom na sita gde se razvrstava po veličini – objašnjava Miljković.

Pored stalnog ulaganja u najmodernije pogone i opremu za proizvodnju, preradu, prečišćavanje i pakovanje soli, što kompaniju čini tehnološkim liderom inovacija, u sklopu fabrike nalazi se i laboratorija opremljena specijalnom savremenom opremom. U njoj se neprekidno sprovode provere, ali i radi na unapređenju kvaliteta i širenju portfolija brenda Panonija So.

Godišnje Panonija So preradi više od 30.000 tona soli, a da je ideja o pokretanju biznisa koji bi se fokusirao na proizvodnju kvalitetne morske soli bila pun pogodak, dokaz je to što - ne samo u domaćim marketima, već i u zemljama okruženja - vlada ogromna potražnja za solju iz novosadske fabrike. I to, verovali ili ne, čak i u onima koje imaju more!

- So proizvedena u fabrici Panonija So izvozi se u Mađarsku, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, a plan nam je da izvoz proširimo i na druga tržišta u EU – kaže Miljković.

Izvor: Blic