MORSKA SO JE BLAGODET ZA ORGANIZAM! Pregršt zdravlja u samo jednom prstohvatu - PANONIJA SO
MORSKA SO ZA LEPOTU: Ulepšajte lice i telo pomoću morske soli!
11/19/2021
KRUPNA MORSKA SO: Ne samo da je odličan začin, već i dar prirode koji bi obavezno trebalo imati u svojoj kućnoj apoteci
12/26/2021

MORSKA SO JE BLAGODET ZA ORGANIZAM! Pregršt zdravlja u samo jednom prstohvatu

Koja vam je prva asocijacija na MORSKU SO? Definitivno relaksacija i spa. Potpuno tačno... ali i prilično pojednostavljeno. Naime, morska so ima mnogo veće blagodeti za naš organizam. Pomoću nje možemo negovati kožu, sprečiti spazam mišića, poboljšati zdravlje zuba i balans elektrolita u telu... U nastavku za vas navodimo 10 prednosti upotrebe morske soli.

Ali prvo, znate li šta je u stvari morska so? Ona nastaje procesom isparavanja slanih voda i za razliku od rafinisane soli, može biti tamnije boje, jer su u njoj apsorbovani esencijalni minerali.

Morska so se vrlo malo obrađuje, tako da zadržava svo mineralno blago koje naš organizam lako apsorbuje. Ovi prirodni minerali su dragoceni za funkcionisanje tela. Nutritivno bogatstvo morske soli uključuje vitalne minerale kao što su - natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum, bromid, hlorid, gvožđe, bakar i cink.

Atlantski okean, Sredozemno i Severno more su najčešća čvorišta za sakupljanje i obradu morske soli. Kod nas u Srbiji, morsku so rafiniše Panonija So - prva domaća fabrika za preradu morske soli.

Sada, da se vratimo na to koje su zdravstvene prednosti morske soli. U njenom sastavu mogu biti minerali i prirodni lekoviti elementi - i to isti kao oni koji se nalaze u ćelijama kože. Zato je upravo morska so često savršen sastojak terapeutskih tretmana i kozmetičkih proizvoda.

1: Magnezijum za negu kože

Naučno je dokazano da minerali iz morske soli imaju regenerativno dejstvo na kožu. Bukvalno je podmlađuju. Kupanje u rastvoru morske soli poboljšava održavanje vlažnosti i revitalizaciju kože.

Detoksikacija tela, odnosno eliminacija toksina iz pora, još jedna je prednost kupanja u rastvoru morske soli, a tu je i poboljšanje cirkulacije. Svemu tome najviše doprinosi magnezijum koji se u obilnoj meri nalazi u morskoj soli.

Osim toga, morska so koristi se i pri izradi pilinga, jer zrnasta tekstura morske soli obezbeđuje čistu i glatku kožu.

2: Fluor za negu zuba

Morska so sadrži i fluor, koji je izuzetno koristan za zube. On sprečava razvoj karijesa, a redovnim grgorenjem i ispiranjem usta mlakim rastvorom morske soli, ublažava se krvarenje desni i bolovi u grlu.

3: Olakšava posledice reumatoidnog artritisa

Morska so se često korisiti u terapeutske svrhe. Dokazano je da su pacijenti koji boluju od reumatoidnog artritisa, a koji su korisitili kupke sa rastvorenom morskom soli, imali značajna poboljšanja u odnosu na one koji su korisitili kupke sa natrijum hloridom. Ohrabrujuće zar ne? Terapija zasnovana na prirodnoj bazi idealna je za sve koji boluju od ove bolesti.

4: Ublažava simptome psorijaze

U kombinaciji sa odgovarajućim lekovima morska so se može smatrati prirodnim lekom korsinim za lečenje psorijaze. Pokazalo se da boravak na moru, kao i upotreba morske soli značajno poboljšava rezultate lečenja kožnih oboljenja poput svraba i perutanja.

Balneoterapija, koja se vrši kombinacijom morske soli sa blatom i sumpornim kupkama, primenjena na ljudima koji pate od psorijaze i psorijaznog artritisa, pokazala se veoma efikasnom.

5: Ublažava bol kod osteoartritisa

Pojedine studije su pokazale da morska so pomaže pacijentima koji boluju od steoartritisa kolena. Nakon balneoterapije solju pacijenti su osećali poboljšanje i nekoliko nedelja kasnije, za razliku od drugih koji su imali samo običnu terapiju.

6: Preventiva kod rinitisa i sinusitisa

Sprejevi napravljeni od rastvora morske soli mnogo bolje olakšavaju simtome rinitisa i sinusitisa od onih napravljenih od hipertoničnog fiziološkog rastvora. Anti-inflamatorni efekti soli mogu biti prirodna i zdrava alternativa za ublažavanje nazalnih alergija i drugih respiratornih poremećaja.

Drugi lekovi, poput nazalnih steroida, imaju neželjene efekte kao što je upala koja može dovesti do lučenja sluzi. Sadržaj minerala prisutan u morskoj soli takođe može pomoći u ublažavanju otoka i zagušenja.

7: Pomaže pri lečenju akni

Morska so sadrži sumpor koji pomaže u čišćenju i lečenju akni i kožnih oboljenja, kao što su dermatitis, ekcemi, psorijaza... Takođe on ublažava ožiljke od akni, smanjuje svrab kod suve i iziritirane kože. Slana kupka otvara pore i pojačava cirkulaciju čime omogućava bržu hidrataciju epitela.

8: Smanjuje grčeve u mišićima

Iako nije naučno dokazano, pretpostavlja se da esencijalni minerali poput magnezijuma i kalijuma, mogu delovati terapeutski. Rastvor morske soli deluje opuštajuće na mišiće i ima umirujući efekat i oslobađa od stresa.

Potapanje umornih stopala u topli rastvor morske soli može pomoći da se opuste mišići i ublaži bol u nogama.

9: Pomaže u nezi očiju

Deluje neverovatno, ali morska so zaista pomaže u nezi očiju. Prva pomisao na slanu vodu je iritacija očiju, ali nije tako. Rastvor morske soli se smatra efikasnim domaćim lekom za ublažavanje nadutosti očnih kapaka.

10: Pomaže u regulaciji elektrolita u organizmu

Zdrava ravnoteža elektrolita u telu je neophodna za dobru cirkulaciju krvi i celokupno funkcionisanje organizma. Magnezijum, natrijum, kalijum i kalcijum doprinose elektrolitičkoj ravnoteži tela. Morska so pomaže i pri održavanju krvnog pritiska u normali, kao i u normalizaciji nepravilnih otkucaja srca.