KRUPNA MORSKA SO: Ne samo da je odličan začin, već i dar prirode koji bi obavezno trebalo imati u svojoj kućnoj apoteci - PANONIJA SO
MORSKA SO JE BLAGODET ZA ORGANIZAM! Pregršt zdravlja u samo jednom prstohvatu
12/17/2021
ZRNCA KOJA ŽIVOT ZNAČE: Koliko znate o morskoj soli?
12/30/2021

KRUPNA MORSKA SO: Ne samo da je odličan začin, već i dar prirode koji bi obavezno trebalo imati u svojoj kućnoj apoteci

Kada je u pitanju izbor soli za pripremu hrane, bilo da je reč o klasičnoj kamenoj ili onoj morskoj, dugo je važio trend da je fina, sitna so kvalitetnija i bolja. Međutim, poslednjih godina, krupna morska so postaje ponovo sve cenjenija i traženija, a za to postoji mnogo razloga.

Bogatstvo minerala

Pre svega, sama tekstura krupne morske soli je takva da jelima daje drugačiji, bogatiji ukus, a s obzirom na bogatstvo minerala koju morska so sadrži, mnogima je postala i sastavni deo kućne apoteke, jer može da pomogne u saniranju brojnih zdravstvenih poteškoća, ali i da se koristi za tretmane lepote.

Iz dubina Mediterana

Zapravo, tajna blagodeti morske soli je u njenoj proizvodnji. Kako saznajemo u prvoj domaćoj fabrici za preradu i proizvodnju morske soli, Panonija So, u našu zemlju stiže isključivo najkvalitetnija morska so koja se vadi iz dubina Mediterana, odnosno iz mora koje zapljuskuje obale Tunisa, Egipta, Sicilije i Sardinije.

Sam proces pročišćavanja, sušenja, prerade i pakovanja svake kutije Panonija So krupne morske soli vrši se u najmodernijim pogonima, a svaki korak prolazi kroz vrlo rigoroznu kontrolu.

Savršenstvo u svakom zrnu

Međutim, ono po čemu je svaka krupna morska so specifična, pa i ona koja nam stiže iz novosadske Panonija So fabrike, jeste što zrnca nisu savršeno pravilnog oblika i veličine, a ponekad čak ni boje. A stvar je u tome što to i ne treba da budu, jer svako zrno krupne morske soli, pored natrijum hlorida, u sebi sadrži i specifičan odnos drugih minerala, koji ne samo da ne utiču na kvalitet soli već, štaviše pojačavaju njenu nutritivnu vrednost.

Primene krupne morske soli

Primene krupne morske soli su nebrojene. Zahvaljujući tome što u sebi sadrži natrijum, kalijum, magnezijum i druge minerale, njena redovna umerena konzumacija pomoći će nam da održimo balans elektrolita u organizmu, što je važno za rad brojnih organa: srca, bubrega, digestivnog trakta, ali i sprečavanje dehidracije i pojave grčeva.

Idealna za respiratorne probleme

Tokom sezone zimskih prehlada, ali i tokom čitave godine kad vazduhom haraju alergeni, ispiranje nosa rastvorom krupne morske soli u vodi, pomoći će nam da pročistimo sinuse i ponovo normalno prodišemo, a ispiranje usta i grgoljenje grla ovim rastvorom ima čak i određena antibakterijska svojstva.

Lekovita kupka

Takođe, i kupke sa morskom vodom mogu biti veoma blagotvorne i pomoći u ublažavanju simptoma kod artritisa, bolova u kostima i mišićima, pa i psorijaze. Pilinzi tela, a naročito stopala, krupnom morskom solju odavno su poznati kao vrlo efikasni za uklanjanje mrtvih ćelija sa površine kože i čišćenje pora.