Kako morska so pomaže da poboljšamo naše zdravlje - PANONIJA SO
Centar Dr Ane Gifing uvek preporučuje kuhinjsku morsku so
03/18/2021
Slana kupka za bolne i otečene noge
03/18/2021
Morska so ubrzano postaje sve više i više popularna kako veći broj ljudi saznaje o njenim zdravim prednostima. Morska so se dobija prirodnim putem, iz morske vode i ne prolazi kroz bilo kakvu obradu koja menja prirodne karakteristike same soli. Zbog toga ona sadrži veoma važne minerale koji su potrebni našem telu da bi bili zdravi.

Ovo su samo neki blagotvorni doprinosi morske soli ljudskom telu:

• Jača imuni sistem – morska so pomaže pri izgradnji jakog imunološkog sistema koji je bitan u borbi protiv virusa, groznice, gripa i drugih auto-imunih bolesti.

• Alkalizuje – morska so deluje alkalizirajuće na naše telo jer nije izložena visokim temperaturama te ne gubi svoje minerale. Ne poseduje nikakve veštačke štetne sastojke i zbog toga svega, može da pomogne u sprečavanju visokog nivoa kiseline u telu koja stvara preduslove za razvoj veoma teških bolesti.

• Pomaže u gubitku kilograma – morska so pomaže i u dovođenju vaše telesne težine na željeni nivo. Ona pomaže telu i organizmu da stvori sokove za varenje kako bi naše telo ubrzalo mezabolizam i varilo brže. To pomaže u sprečavanju nagomilavanja hrane u probavnom traktu.

• Pomaže kod problematične kože - Kupka od morske soli pomaže kod kožnih oboljenja kao što su ekcemi i psorijaza. Takođe, smanjuje svrab kod suve i izritirane kože. Slana kupka otvara pore i ubrzava cirkulaciju, što omogućava bržu hidrataciju epitelnog dela kože i pomaže da se kožni problemi brže zaleče.

• Olakšava normalno disanje kod obolelih od astme – morska so je efikasna u smanjenju inflamacije u respiratornom sistemu. Na taj način, usporava se proizvodnju sluzi koja dovodi do otežanog disanja. Neki kažu da prskanje morske soli na jeziku nakon popijene čase vode deluje jednako efikasno kao i inhalator. Ali velika stvar kod morske soli je ta što nema nikakve sporedne i štetne efekte ako se uzima umereno.

• Pomaže kod srčanih bolesti – Morska so sa vodom može da pomogne da se smanji visok nivo holesterola, visok krvni pritisak kao i da se reguliše nepravilan rad srca. Zbog toga, morska so može pomoći u sprečavanju ateroskleroza, srčanog i moždanog udara.

• Pomaže dijabetečarima – morska so može da pomogne u smanjivanju upotrebe insulina i u održavanju odgovarajućeg nivoa šećera u krvi. Zbog toga, so predstavlja suštinski deo ishrane kod dijabetičara.

• Sprečava osteoporozu – nešto vise od 1/4 količine soli koja se nalazi u našem telu se skladišti u kostima i pomaže ima da ostanu čvrste. Kada telo nema dovoljno soli i vode, počinje da uzima natrijum iz kostiju pa dolazi do osteoporoze. Zbog toga, uzimanje dovoljne količine vode i umereno konzumiranje morske soli moža sprečiti pojavu osteoporoze.

• Sprečava spazam mišića – kalijum je od suštinskog značaja za pomoć mišićima kako bi pravilno funkcionisali. Morska so sadrži određene količine kalijuma i pomaže telu da ga apsorbuje bolje od drugih namirnica. Zbog toga je morska so dobra u sprečavanju spazma mišića i grčeva.

• Pomaže u tretmanu depresije – morska so se pokazala efikasnim i u tretiranju raznih tipova depresije. Ona pomaže da se sačuvaju dva osnovna hormona u telu koja mogu pomoći da se bolje nosimo sa stresom - serotonin i melatonin. Ovi hormoni pomažu i da se generalno osećamo bolje, opuštenije i da bolje spavamo noću.