Centar Dr Ane Gifing uvek preporučuje kuhinjsku morsku so - PANONIJA SO
Prstohvat morske soli idealna mera za slano, ali i slatko
03/18/2021
Kako morska so pomaže da poboljšamo naše zdravlje
03/18/2021
Program ishrane dr Ane Gifing pod nazivom Hrono-nutricija dr Gifing patentiran je 2007. godine, a osnova je poštovanje prirodnog ritma lučenja hormona i enzima u organizmu. S obzirom na minerale koje sadrži u sebi, kuhinjska morska so se prema programu Centra dr Gifing, definitivno nalazi na jelovniku svih, bez obzira na telesnu masu ili zdravstveni problem.

Na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu razgovarali smo sa sa glavnim nutricionistom Centra dr Gifing Đorđem Pejićem o značaju hrono ishrane i kuhinjske morske soli.

- U poslednje vreme prisutan je porast blogova koji govore o ovom specifičnom režimu ishrane, ali potrebno je razlikovati hrono ishranu francuskog lekara Delabosa i patent hrono ishrane dr Gifing. Šta je ključ hrono ishrane koju preporučujete u Centru dr Gifing?

Redovni obroci, izbalansirani obroci i pravilno kombinovanje u odnosu na deo dana. To je ono osnovno pravilo. Bez redovnih obroka i ritma, ne možete održavati Vašu telesnu masu idealnom. Najveći broj enizima i hormona u telu aktivan je ujutru i zbog toga možemo da imamo i srpski tradicionalni doručak jer je metabolizam brži i sve to može da se razgradi. Posle podne i uveče enzimska aktivnost opada i telo se sprema za spavanje. Tada ga ne treba opterećivati teškim kombinacijama namirnica. Preporučuju se piletina, riba i salate, a savet je da se izbegavaju kombinacije pečurki i mesa, hleba i mesa. Jedina sličnost ova dva programa ishrane je termin „hrono“ koji se odnosi na ritam.

- Zašto je, prema Vašem mišljenju, hrono ishrana tako važna za organizam i da li se za kuhinju može reći da je izvor zdravlja, ali i izvor bolesti?

Da bismo imali dovoljno energije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, dobar sastav tela i odlično zdravlje, ishrana je uz sportsku aktivnost primarna. Zakišeljavanje tela lošim kombinacijama u ishrani dovodi do mnogih zdravstvenih problema. Pravilno planiranje, kombinovanje namirnica i izbor zdravih namirnica je izuzetno bitan za održavanje zdravog tela. Za kuhinju se može reći i jedno i drugo, a sve zavisi od toga kako joj pristupate. Ukoliko se pridržavate našeg programa hrono ishrane, pravilno kombinujete namirnice, upotrebljavate prirodne namirnice, kuhinja je sigurno izvor zdravlja.

- U industrijski prerađenoj hrani prisutna je velika količina kuhinjske kamene soli. Kakve zdravstvene probleme može da izazove takva kombinacija?

Industrijski prerađena hrana je u velikoj meri zastupljena u svakoj srpskoj kuhinji. Veliki broj ljudi koji dođe ima problema sa gojaznošću, što je jedna od posledica manjka fizičke aktivnosti i prekomerne upotrebe ove hrane. To podrazumeva i grickalice koje su pune kuhinjske kamene soli, koja može da izazove povišenu telesnu masu i holesterol, a utiče na povećanje lošeg holesterola.

- So je jedan od osnovnih začina u svakoj kuhinji. Kada radite program ishrane za Vaše pacijente, da li savetujete upotrebu kuhinjske kamene ili morske soli?

Uvek savetujemo kuhinjsku morsku so jer je zdravija. Kad radim test intolerancije i obeležavam, uvek precrtam kuhinjsku kamenu, a štikliram morsku jer sadrži magnezijum, kalcijum i još mnogo drugih minerala. Slobodni radikali su najveći problem za razvoj kancera, a morska so smanjuje slobodne radikale. Vitamin C u morskoj soli uništava slobodne radikale i uklanja sve štetne materije iz ćelija, pa se smatra prirodnim prečišćivačem krvi. Zbog svih pozitivnih dejstava na organizam, kuhinjska morska so je uvek preporuka našeg Centra.

- Umerenost u svemu je poželjna, ali često je veoma teško odrediti pravu meru. Na koji način premali unos soli utiče na organizam?

Premali unos, pre svega, utiče na razvoj funkcije štitne žlezde i zbog toga osobama koje imaju hipofunkciju štitne žlezde posebno savetujemo upotrebu kuhinjske morske soli. Kod sportista premali unos soli isto može da bude problem jer se veliki deo soli, odnosno natrijuma, gubi putem znojenja i fizičke aktivnosti, tako da mi sportistima savetujemo i neke napitke posle treninga koji u sebi sadrže morsku so. U suštini, najvažnija je umerenost, uvek insistiramo na umerenom unosu kuhinjske morske soli.

Za ovu priliku, nutricionista Đorđe Pejić je odlučio da nam da recept za jedno veoma ukusno i lagano jelo, a za koje vam ne treba ni mnogo truda ni mnogo vremena. Reč je o receptu za projice od heljde.