Prstohvat morske soli idealna mera za slano, ali i slatko - PANONIJA SO
Centar Dr Ane Gifing uvek preporučuje kuhinjsku morsku so
03/18/2021
Kulinarska bajka Minjine kuhinjice koja kroz slaniše i slatkiše vodi i početnike i velemajstore počela je pre devet godina na nagovor drugarica koje su želele da sve recepte imaju online, na jednom mestu, a njen blog je već posle godinu dana, prema glasovima publike, proglašen za najbolji. Danas, Minja Bogdanovski je jedna od najpoznatijih gastro blogerki u Srbiji čiji blog je posetilo 15 miliona ljudi. Minja je posetila i naš štand na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu gde smo razgovarali o kuhinji, njenim receptima i začinima. Tempo života je sve brži. Šta mislite koliko vremena je današnja žena spremna da provede u kuhinji? - Preko radne nedelje, mislim da je to vreme relativno kratko. Uglavnom se trudi da pripremi nešto što ne oduzima više od pola sata. Ima i tih recepata koji su dobri i mogu da spreme u kratkom roku. Nije potrebno dva, tri sata, što je savremenoj poslovnoj ženi veoma bitno. Zavisi i od toga u kom gradu živi. U Kraljevu se, na primer, brže stigne s posla, pa ostane vremena i za kuhinju, dok to nije slučaj sa većim gradovima, gde žene uglavnom gledaju da kupe nešto usput ili pripreme brzo, a onda to nadoknade vikendom. Ukus jela zavisi od kvaliteta namirnica koje se koriste u njegovoj pripremi. Koliku pažnju posvećujete izboru namirnica? Šta Vam je najbitnije? - Namirnice biram sa posebnom pažnjom. S obzirom na to da se trudim da koristim što prirodnije namirnice, veoma mi je bitno da nema dodatnih pojačivača ukusa. Kad kupujem so, uvek vodim računa o tome i trudim se da to bude morska. Zbog ponude soli, koja na našem tržištu nije na zavidnom nivou, dok se nešto ne promeni, koristim i morsku i kuhinjsku kamenu so. So je neizostavni deo svake kuhinjske čarolije. Tokom pripreme Vaših recepata, sa čim najviše kombinujete so? - So je začin koji se kombinuje sa svim obrocima, naravno u umerenim količinama. Svakodnevno više koristim sitnu za slane obroke, ali krupnu morsku so stavljam i u neke slatke obroke poput kolača. Krupnu morsku so koristim i za dekoraciju jer jako lepo izgleda, a i daje poseban šmek jelu. Prstohvat soli je mnogo bitan i u slanim i u slatkim obrocima jer omogućava balans. Kod slatkiša, da ne bude previše slatko, a kod slaniša da bude taman kako treba. Koji je Vaš omiljeni obrok u svetu slanih ukusa? - Pripremanje pogača i različitih testa mi pričinjava posebno zadovoljstvo. Volim da se igram s testom, od malena mi je išlo, uvek je kreativnost dolazila do izražaja. Pogače i testa vole i moji ukućani i zbog toga se uvek lako složimo oko izbora. Posebno mesto u mom jelovniku zauzimaju špagete, jer je to prvo slano jelo koje sam spremila. I danas ih pripremam prema tom receptu iz tinejdžerskog časopisa, kao prvi put. Kuhinja je mesto na kom mašta i inspiracija prave razliku. S obzirom na to da vrlo često pripremate različite obroke, gde pronalazite inspiraciju? - Inspiracija je svuda oko nas. Postoji veliki broj televizijskih emisija koji se bave kulinarstvom i iz kojih možete mnogo da naučite. Pored toga, često prelistam magazine koji se bave pripremanjem hrane, ali ideje dobijem i u prolazu. Kada vidim neke namirnice, padne mi na pamet šta bih mogla da pripremim i onda pogledam šta imam kod kuće. Često imam početnu namirnicu, pa krenem da dodajem i onda od onog što imam nastane novi recept. U tome i jeste sva draž. Čak i kada gledate druge recepte ili druge ljude koji pripremaju različita jela, ukus i izbor namirnica bi trebalo da prilagodite sebi i svojim ukućanima.