Da li ste znali da je so otkrivena oko 10.000 godine pre nove ere, ali je i do dana današnjeg osnov svakog jela, ali i života. Još od davnina koristila se u različite svrhe, za ishranu, kako bi se hrana sačuvala od kvarenja, kao sredstvo trgovine, ali i ljudskog opstanka.
Još u staroj Kini plaćao se porez na so, ali se koristila i kao sredstvo za plaćanje. Sa druge strane so nosi i versko obeležje, jer je korišćena u raznim ritualima - i kao takva pominje i u hrišćanstvu.
Ni posle toliko godina - nema trpeze bez soli. Prisetimo se i naše tradicije, gde za dobrodošlicu koristimo pogaču i so. Dakle, so je nezaobilazni deo našeg života, kako fiziološkog, jer je neophodna našem organizmu, tako i duhovnog.
Zarad zdravlja, ali i kako bi jela bila ukusnija na svakoj trpezi nalazi se upravo ona – so!
Ako ste pobornik zdravog života, ili pak želite da počnete da se hranite zdravije, razmislite o blagodetima koju nosi sa sobom morska so. Za ljudski organizam ona ima višestruku korist, sprečava nastanak infekcija, a blagotvorno utiče i kod nekih zdravstvenih tegoba.
Ako krenemo od toga kako nastaje, važno je znati da je u pitanju prirodni proces isparavanja slane vode, pri čemu sastojci ostaju netaknuti. Zato, morska so ima alkalizovano dejstvo koje pomaže pri stvaranju balansa kiseline u telu, a utiče i na sprečavanje razvoja infekcija. Povoljno deluje na kardiovaskularni sistem, pa i na smanjenje holesterola u krvi.
Svakako, u doba kada se borimo sa korona virusom, najvažnije je održavati i jačati imuni sistem, zato vam upravo ova dragocenost u zrnima, može pomoći da ojačate svoj imuni odgovor.
Takođe, u zimskom periodu kada haraju virusi i bakterije, često posežemo za inhalacijom solju. Ni to ne čudi, jer je poznato da je morska so bogata mineralima, magnezijumom, kalijumom, ali i jodom, pa tako udisanjem rastvora morske soli činimo čudo za svoje bronhije.
Bilo da želite da je koristite u kuhinji, da je rastvorite u toploj kupki, očistite kožu, ili pak „prodišete“, neka vaš izbor bude najbolji – odlučite se za morsku Panonija So!