Kako da napravite izdašne domaće kiflice - PANONIJA SO
Projice od heljde nutricioniste Đorđa Pejića
03/18/2021
Prestižno priznanje za Bom trade
03/18/2021
NAČIN PRIPREME
U jednoj činiji brašno izmešati sa kvascem, a posle dodati so i šećer. Sve dobro rukom izmešati. Nakon toga, dodati mleko, ugrejano tek da bude mlakasto. Posle mleka, u smesu dodajte jaja, mileram i otopljeni margarin.

Tu smesu treba mesiti sve dok ne postane glatko. Da ste testo dobro umesili znaćete ako u njemu vidite rupice kada ga malo zasečete nožem.

Nakon toga, testo ostavite u frižideru da odstoji od pola do sat vremena. Kada ga izvadite iz frižidera, ponovo ga premesite. Sada je testo spremno da ga oblikujete i od njega pravite kiflice.

Testo podelite u 8-10 loptica. Svaku od tih loptica razvijte trudeći se da što više ima kružni oblik. Nakon toga, svaki od razvijenih delova testa isecite na 12-16 delova, zavisno od toga da li želite veće ili manje kiflice.

Sada pažljivo uvijte kiflice trudeći se da sve budu uvijene na isti način. Naravno, kiflice možete da punite nadevom kojim vam se ssviđa.

Nakon toga, poslažite ih u nenamazan ili tek blago namazan pleh. Možete da koristite i namazani papir za pečenje. Kada ste ih lepo poređali, ostavite ih malo da narastu.

Za izdašnost i lepu boju, kiflice premažite razmućenim jajetom, a svaku kiflicu posolite prstohvatom morske soli. Po želji, možete dodati i susam.

Kiflice peći na 200 stepeni, sve dok ne dobiju lepu zlatno-rumenu boju.

SASTOJCI
- 1 kg brašna
- 1 pakovanje kvasca
- 1 kašika sitne morske soli
- 1 kašika šećera
- 1 čaša ulja
- 1/2 čaše mleka
- 1-2 jaja
- 1 margarin
- 1/2 čaše milerama