Da li ste spremni za iznenađenje? Donosimo vam bogovske recepte savršenog ukusa - sa minimumom kalorija! - PANONIJA SO
Svake zime zavejane ulice ZASIPAMO SOLJU: Znate ko se prvi setio da to uradi i KOJI TIP SOLI JE NAJBEZBEDNIJI za puteve, javne površine i prilaze ulazima u zgrade?
01/14/2022
5 SAVETA KAKO DA SMRŠATE BEZ DIJETE: Lako i bez muke do idealne linije!
03/25/2022
Da li ste spremni za iznenađenje? Donosimo vam bogovske recepte savršenog ukusa - sa minimumom kalorija!

Da li ste spremni za iznenađenje? Donosimo vam bogovske recepte savršenog ukusa - sa minimumom kalorija!

Iako je uvreženo mišljenje da dijetalna hrana obavezno mora da bude bljutava i bezukusna, to prosto nije tako… ona je samo zdrava. Vodeći računa o tome koje sastojke koristite i kako pripremate hranu, vi se zapravo trudite da sebi obezbedite najzdraviju verziju obroka.

Zamenite običnu so morskom

Međutim, osim pravilnog izbora namirnica, veoma je važno da korigujete i neke navike u pripremi, pre svega - da običnu kuhinjsku zamenite morskom solju, na čemu će vam vaš organizam biti višestruko zahvalan.

Fokača sa morskom solju i maslinama

Sastojci:

  • Brašno - 250g
  • Kvasac - 20g
  • Smeđi šećer -1 kašičica
  • Masline -100g
  • Ruzmarin
  • Panonija morska so -1 kašičica
  • Ekstra devičansko maslinovo ulje - 6 kašika

Priprema:

Kvasac izmešati sa šećerom i mlakom vodom, dodati mu brašno i izmesiti. Vanglu pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu da se testo diže 20 minuta.

Masline, zelene i/ili crne, krupno naseći i dodati u testo sa 250 ml mlake vode, jednom kašičicom morske soli, 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja i umestiti glatko testo. Razviti testo oklagijom i staviti u pleh.

Pola ruzmarina staviti na testo i dodati morsku so. Fokaču prekriti krpom i ostaviti na toplom mestu da se podiže oko 30 minuta. Peći 20-25 minuta na donjoj rešetki na 200 stepeni. Izvaditi i poprskati sa preostale 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja.

Zapečeni krompir sa jogurtom

Sastojci:

  • 4-5 većih krompira
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike gustog jogurta/grčkog jogurta
  • 1 kašičica Panonija morske soli
  • 1/4 kašičice bibera ili ljute paprike
  • 1/2 kašičice mente
  • 1/2 kašičice timijana

Priprema:

Oljuštite krompir, isecite na kriške i prelijte jogurtom izmešanim sa začinima. Pecite u podmazanom plehu ili na pek papiru, oko 40 minuta, na temperaturi od 200 stepeni.

Pileća salata

Sastojci:

  • 300 g pilećeg filea, obarenog ili izgrilovanog, ohlađenog
  • 200 ml grčkog jogurta
  • 1 srednji krastavac
  • 1 limun
  • 1 kašičica Panonija morske soli
  • So, biber, beli luk u granulama
  • Kašika čija semenki
  • Peršun ili mirođija, pola veze
  • Pečeni susam za posipanje

Priprema:

Grčki jogurt posoliti, pobiberiti i dodati na vrh noža belog luka u granulama. Izrendati koricu od celog limuna i dodati sok od polovine limuna, po ukusu.

Dodati polovinu količine sitno iseckanog peršuna ili mirođije i sitno iseckanu piletinu, koju ste ispekli na grilu. Sve dobro promešati. Krastavac izrendajte na krupno rende, pa ga i dodajte u mešavinu, kao i čija semenke. Promešajte i pospite ostatkom peršuna ili mirođije i pečenim susamom.