Zlatne zemičke - PANONIJA SO
Kako ukloniti fleke od vina, krvi ili mastila
03/18/2021
Projice od heljde nutricioniste Đorđa Pejića
03/18/2021
NAČIN PRIPREME
Staviti kvasac u toplo mleko i vodu, dodati šećer, ulje, jaje, brašno i na kraju sitnu morsku so. Umesiti testo kako bi se svi sastojci sjedinili. Nakon zamesa, ostaviti testo 10 minuta da odstoji, pa ga premesti. Posle premesa, ostaviti testo 40 minuta da nakvasa. Sada je testo spremno za pravljenje oblika. Kidati loptice i oblikovati, ređati u podmazan pleh i ostaviti 20 minuta da nakvasa.
Pre pečenja potrebno je zaseći svaku lopticu i namazati vodom. Nakon toga posuti susam, laneno seme, mak ili krupnu morsku so. Šta god da odaberete, nećete pogrešiti, ali naša preporuka je prstohvat morske soli i kukuruznog brašna na svaku zemičku, jer i malo zrno pravi veliku razliku.
Zemičke peći u zagrejanoj rerni na 250 stepeni dok ne dobiju rumeno-zlatnu boju. Legenda kaže da rumeno-zlatna boja zavisi i od količine ljubavi i osmeha sa kojima ih spremate!

SASTOJCI
- 2 dcl mleka
- 2 dcl vode
- 1 kvasac
- 4 kašičice šećera
- 2 kašičice sitne morske soli
- 1 jaje
- 1 dcl ulja
- 800 gr brašna