Iako je uvreženo mišljenje da dijetalna hrana obavezno mora da bude bljutava i bezukusna, to prosto nije tako… ona je samo zdrava. Vodeći računa o tome koje sastojke koristite i kako pripremate hranu, vi se zapravo trudite da sebi obezbedite najzdraviju verziju obroka.
Međutim, osim pravilnog izbora namirnica, veoma je važno da korigujete i neke navike u pripremi, pre svega - da običnu kuhinjsku zamenite morskom solju, na čemu će vam vaš organizam biti višestruko zahvalan.
Fokača sa morskom solju i maslinama
Sastojci:
Priprema:
Kvasac izmešati sa šećerom i mlakom vodom, dodati mu brašno i izmesiti. Vanglu pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu da se testo diže 20 minuta.
Masline, zelene i/ili crne, krupno naseći i dodati u testo sa 250 ml mlake vode, jednom kašičicom morske soli, 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja i umestiti glatko testo. Razviti testo oklagijom i staviti u pleh.
Pola ruzmarina staviti na testo i dodati morsku so. Fokaču prekriti krpom i ostaviti na toplom mestu da se podiže oko 30 minuta. Peći 20-25 minuta na donjoj rešetki na 200 stepeni. Izvaditi i poprskati sa preostale 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja.
Sastojci:
Priprema:
Oljuštite krompir, isecite na kriške i prelijte jogurtom izmešanim sa začinima. Pecite u podmazanom plehu ili na pek papiru, oko 40 minuta, na temperaturi od 200 stepeni.
Sastojci:
Priprema:
Grčki jogurt posoliti, pobiberiti i dodati na vrh noža belog luka u granulama. Izrendati koricu od celog limuna i dodati sok od polovine limuna, po ukusu.
Dodati polovinu količine sitno iseckanog peršuna ili mirođije i sitno iseckanu piletinu, koju ste ispekli na grilu. Sve dobro promešati. Krastavac izrendajte na krupno rende, pa ga i dodajte u mešavinu, kao i čija semenke. Promešajte i pospite ostatkom peršuna ili mirođije i pečenim susamom.