Večita dilema koju so koristiti pri pripremi jela – “običnu” kuhinjsku ili morsku je izgleda dobila razrešenje. Savremene domaćice se sve češće odlučuju za varijantu morske soli. Zašto? Zato što je dokazano da morska so ima terapeutska dejstva, odlična je za organizam, a i za razliku od kuhinjske soli (natrijum-hlorida) – kada se koristi u umerenim dozama - ne utiče na rast krvnog pritiska.
Zar to nije dovoljno? U današnje doba, kada veliki broj svetske populacije ima problema sa hipertenzijom, samo ta pogodnost je dovoljna za prelazak na morsku so. Ali – to nije sve.
Naime, morska so nastaje prirodnim procesima isparavanja slane vode, tako da svi njeni sastojci ostaju očuvani, dok kuhinjska nastaje sušenjem na temperaturama višim od 650 stepeni, čime joj se i menja hemijska struktura. Samim tim je jasno da je učinak morske soli na organizam potpuno drugačiji od onog koji ima obična kuhinjska so.
Morska so je prava riznica zdravih minerala i zato stručnjaci preporučuju da je, bez ikakvog ustručavanja, uvedete u ishranu. Ovde ćemo navesti 5 prednosti zbog kojih bi je trebalo uvek koristiti:
Kao što vidite, morska so ima brojne pozitivne efekte na ceo organizam zbog čega je i preporuka da se u ishrani pre odlučite za nju. Možete je upotrebljavati za sva jela - od predjela, do salata, glavnih jela, pa čak i nekih deserata. U nastavku je jedan ukusan recept, koji spaja 2 vrlo zdrave i korisne namirnice – ribu i morsku so. Isprobajte!
Potrebno:
Priprema:
Oradu očistite, osušite i u “stomak” joj stavite tanku krišku limuna, pola čena belog luka i začinsko bilje – ruzmarin, peršun i timijan.
Tepsiju posuti debljim slojem krupne morske soli i na nju položiti ribu. Umutiti belance i pomešati sa ostatkom soli, dodati začinsko bilje i dobro izmešati da se dobije ujednačena smesa.
Pripremljenom smesom premazati ribu, tako da ne ostane ni jedan deo bez premaza. Nemojte smesu stavljati u ribu, samo na nju! Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni - oko 35 minuta.
Da li je orada ispečena proverite viljuškom - tako što ćete na najdebljem delu ribe ubosti viljušku i ako je viljuška topla, riba je ispečena.
Izvadite iz rerne, ostavite da se malo prohladi i tek onda razbijte opnu od soli. Odstranite so i kožu ribe. Poslužite uz kuvano povrće, najbolje sa kuvanim krompirom i zelenom salatom.
Ne brinite! Riba neće biti preslana. Ovako spremljena ona je “pokupila” sve najbolje iz morske soli i sačuvala sočnost.